Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Gość Toficer

Co się tyczy reaktywacji

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Toficer   
Gość Toficer
Witam.
W związku z planowaną reaktywacją serwera Minecraft Classic (Jupiter Jazz), kieruję teraz zapytanie do graczy - nowych i starych.
Jak zapewne wiecie, ostatnie "edycje" JJazz (chyba mogę je tak nazwać) zakończyły się nader nieprzyjemnie. Ani ja, ani reszta prowadzących nie chcemy popełnić kolejny raz tych samych błędów. By graczom grało się jak najprzyjemniej, najlepszym rozwiązaniem bedzie, jeżeli to oni sami zadecydują. Decyzja ta dotyczyć będzie całego systemu gry na serwerze. Ze względu na dużą ilość pytań, jak i naszą chęć usłyszenia dodatkowych uwag i pomysłów, odpowiedzi udzielać możecie w formie postów pod tym tematem.

[b]Tryb gry - czy chcemy "rankingu", czy może czegoś więcej?[/b]
Ci z Was, którzy grali wcześniej z nami wiedzą, jak wyglądał dawny system rozgrywki. Koncentrował sie on na zdobywaniu rang, ograniczając wszystkie inne formy gry - konkursy, zawody czy samowolkę budowlano-rozrywkową. Nie spotkał się on z większym entuzjazmem, ani ze strony administracji (stosunkowo w tym systemie uprzywilejowanej), ani graczy. Pierwsze moje pytanie brzmi tak:
[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif]- [i]Czy chcecie dalej grać w starym trybie, czy może macie ochotę na coś nowego? Czy Jupiter Jazz ma dalej koncentrować się na zdobywaniu rang i waluty, czy też postawić na kreatywność graczy i zdolniejszych z nich uprzywilejować?[/i][/font]
W takim systemie wartością byłyby zapał i talent, nie setki mini-budowli i "Kredyty".

[b]System oceny - monetarny, inny, czy może bez niego?[/b]
Dotychczas walutą naszego serwera były Kredyty, które zdobywaliśmy poprzez budowanie. Powodowały one jednak, że gracze koncentrowali się nie na tym co najważniejsze (dobrej zabawie), a na ich zbieraniu. Budowanie setek mikroskopijnych budowli nie jest drogą, dlatego też podaję tu dwie moje propozycje:
[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- System "gwiadzkowy", polegający na nagradzaniu gwiazdką w formie tytułu. System ten sprawdzał się dobrze na wielu serwerach, a także zostawia spore pole "luzu" dla graczy. Warunkiem otrzymania gwiazdki byłaby ładna budowla, a surowość oceny byłaby zależna od rangi gracza. Wyeliminowałoby to wiekszą część cennika, jak i ułatwiło zdobycie mapy prywatnej - nie ma pieniędzy, więc liczy się talent.[/i][/font]
[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- Pozostawienie dawnego, choć nieco zmodyfikowanego systemu oceny. Zmieny cen, zasad kupna i tym podobnych. Oczywiście, wszystko dla zwiększenia komfortu gry.[/i][/font]

[b][font=arial,helvetica,sans-serif]Kolorystyka - czyli nudna szarość, czy może też kolory tęczy?[/font][/b]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]O kolorach na dawnym Jupiterze można z całą pewnością powiedzieć jedno: nie było ich zbyt wiele. A przecież co jest większą radością, niż kustomizacja swojego nicku i tytułu, by wyróżnić się z szarej masy? Możemy dać Wam tę możliwość, oczywiście w kilku wariantach:[/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- W systemie "walutowym" możliwość kupienia kolorów za Kredyty, ranga dowolna.[/i][/font][/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- W pozostałych systemach:[/i][/font][/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]-- Kolorystyka darmowa od określonej rangi.[/i][/font][/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]-- Kolorystyka zależna od aktywności gracza, czytaj: bez pracy nie ma kołaczy.[/i][/font][/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- Pozostawiony brak kolorystyki, lub też jej drastyczne ograniczenie.[/i][/font][/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]W systemie gwiazdkowym tytuł gracza byłby zależny także od ilości zdobytych gwiazdek, które w nim właśnie się ukazują.[/font][/font][/font][/font][/font]

[b][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]"Zdzichu! Eventa dają!" - co się tyczy wydarzeń...[/font][/font][/font][/font][/font][/b]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]Dotychczasowy system znacznie ograniczał możliwość prowadzenia zabaw na serwerze (a istniały tylko dwie prowadzone względnie regularnie). Tutaj nie ma co się rozpisywać, ponieważ pytanie jest proste:[/font][/font][/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- Czy chcecie większej ilości eventów, kosztem puli nagród?[/i][/font][/font][/font][/font][/font][/font]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]Możemy organizować wiele różnych zabaw, ale musicie mieć świadomość, że nie zawsze będą one nagradzane kokosami.[/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font] Event eventem, ale zbyt wysokie nagrody zbyt ułatwiają rozgrywkę. Docyzję pozostawiamy oczywiście Wam - chcecie żadkich, lecz nagradzanych sowicie wydarzeń, czy może częstych, ale mniej dochodowych zabaw?

[b]"Hmm... a co to jest góra?" - czyli o kształcie map.[/b]
Mapki całkowicie płaskie, bo właśnie takie istniały na dawnym serwerze, są zwyczajnie nudne. Dają dużo miejsca, ale kosztem tego jest mniejsze urozmaicenie rozgrywki. Proponuję zatem takie oto rozwiązania:
[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- Mapki mogą zostać urozmaicone "naturalnym" terenem. Każdy "skład" mapek dla rangi obejmowałby różne ich typy, w tym płaskie.[/i][/font]
[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]- Pozostawiamy same płaskie mapki.[/i][/font]
[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]Tutaj także nie ma żadnych komplikacji. Niektórzy wolą budować na mapkach płaskich, ale są tez tacy, których to zwyczajnie nudzi.[/font][/font]

[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]Tak oto dochodzimy do końca tego składu pytań. Zmiany obejmą także kilka innych aspektów gry, ale nie bedą one mogły tak bardzo "zaboleć" graczy, jak te powyżej. Liczę na szczere odpowiedzi, pamiętajcie: to od Was zależy to, w jakim środowisku będziecie grać.[/font][/font]

[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]Jesteśmy jak najbardziej otwarci na wszelkie inne propozycje dotyczące serwera. Dodawajcie je, proszę, do Waszych odpowiedzi.[/font][/font]
Ach, nie jest to też żart na 1 kwietnia, choć data może mylić. Piszę w zupełności na poważnie :)

[font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif]Pozdrawiam i życzę miłej gry![/font][/font]
[color=#0000ff][font=arial,helvetica,sans-serif][i][b]Toficer, administrator Jupiter Jazz[/b][/i][/font][/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GhostJTJ    1
A wbiłem to i sie rozpisze.
Prowadziłem wiele serwerów. Niestety żaden z nich nie przetrwał próby czasu. A to ze względu na brak mojego czasu (niestety inne osobistości przeważnie nie zangażowały się tak jak ja albo zwyczajnie nie miały czasu), a to ze względu na brak możliwości postawienia serwera i ciągłego go utrzymywania. Jako że tu macie i możliwość ciągłęgo podtrzymywania serwera jak i również dobrą ekipę to zastanówmy się nad resztą.

Zabawa w psychologa? Czemu nie. Jezeli chcecie mas na serwerze to musicie im zapewnić sporą ilość rang. To dlatego że człowiek z natury lubi zdobywać i mieć satyswakcję ze swojej pracy. Niestety często ja sam wchodząc na serwery odbijałem się od nich ponieważ nie dostawałem na start wystarczających możliwości do budowy, co strasznie mnie irytuje. Możecie też dać na początek sporo komend i dodawać później te "pro" ale wiąże się to z zwiększeniem ilości griefu. Jak wolicie.

Co do systemu nagradzania. Odkąd pojawił się walutowy system... nienawidzę go ^^. To moje subiektywne zdanie ale wydaje mi się że skasowanie go dawałoby wieksze możliwości operatorom do oceniania ludzi. Zwyczajnie nie będą oni zmuszeni do dawania czegokolwiek jeżeli tylko nie zechcą. W ogóle jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek systemu niż tylko "operatorowej samowolki" ^^.C

Co do kolorystyki. Ja osobiście nie lubię tego "ataku kolorów". Ludzie jednak lubią być kolorowi :D. Ja bym dał możliwość ustawiania sobie koloru i title od jakiejś wyższej rangi.

Eventy to wspaniała rzecz. Dajcie się ponieść kreatywności. Nie róbcie też ich na siłę. Róbcie głosowania na eventy. Jeżeli tylko administracji będzie chciało się je robić to polecam. Nawet bez ograniczenia nagród. Przecież jeżeli ktoś jest w czymś dobry to powinien dostać nagrodę czyż nie?

Urozmaicanie mapek to już sprawa estetyczna. Ja bym dał różne mapki tak od "połowy" rang. Takiemu "nowemu" nie jest potrzebna wygórowana (w obu tego słowa znaczeniach ^^) mapka. Niech się wykaże na flacie a potem leci dalej.

Pozdrawiam! Wójek Ghost.

ps: Zawsze jest wybór... masy lub pro gracze. Od was zależy to co wybierzecie. Bardzo trudno jest znaleźć złoty środek. Edytowane przez GhostJTJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Toficer   
Gość Toficer
Dziękuję za dotychczasowy odzew. Zachęcam pozostałych do wypowiadania się - każda opinia jest ważna dla serwera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skylo    20
Moja opinia może się wam na mało zdać. ale jeśli zachęcacie do wypowiadania się, to się wypowiem.

[b]Tryb gry - czy chcemy "rankingu", czy może czegoś więcej?[/b]
-Tryb gry powinien zostać, powinno być dużo rang, są ludzie ambitni, którzy swoją rangą chcą się wyróżnić spośród innych. Na początek dla gracza warto by było dać cuboida, małego ale zawsze. Jeśli chce komuś się budować coś większego niż drewniany domek, to ''robota ręczna'' go zniechęca. A cuboid moim zdaniem zmotywuje go, aby zdobywał rangi, i z każdą rangą ten cuboid pozwoli mu budować większe budowle.

[b]System oceny - monetarny, inny, czy może bez niego?[/b]
-System gwiazdkowy mi bardziej odpowiada, lecz wiąże się to z tym, że gracze do pewnej rangi nie mogą mieć title. Jednak mam nadzieje, że coś z tym wykombinujecie. Powtarzam-jestem z systemem gwiazdkowym.

[b][font=arial,helvetica,sans-serif]Kolorystyka - czyli nudna szarość, czy może też kolory tęczy?[/font][/b]
[font=arial,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][i]-- Kolorystyka darmowa od określonej rangi.[/i][/font][/font][/font][/font][/font]

[font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][font=trebuchet ms,helvetica,sans-serif][font=arial,helvetica,sans-serif][b]"Zdzichu! Eventa dają!" - co się tyczy wydarzeń...[/b][/font][/font][/font][/font][/font]
-Więcej ewentów ksoztem puli nagród.

[b]"Hmm... a co to jest góra?" - czyli o kształcie map[/b]
-Dla mnie powinno to być tak: Dla każdej rangi robione są 4 mapy: flat, island, desert, mountains.
Jeśli nie spotka to sie z bardzo dużym entuzjazmen to zmienic na 4 flaty lub inne. Kombinujcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Toficer   
Gość Toficer
Biorąc pod uwagę postęp prac, oraz to, że decyzje zostały już podjęte...
Zamykam i dziękuję za odzew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...